Åsnenområdet

360 13 Urshult

Åsnen är unik. Fast den är Smålands tredje största sjö är det inte storleken som gör den så speciell. Det unika med Åsnen är dess fantastiska övärld och alla vikar som ger området 700 km strand, fastland och öar tillsammans!

Här finns träd som slog rot på 1700-talet och vissa områden här ger en känsla av urskog som är väldigt sällsynt i landet. Här finns våtmarker och öppna vatten som övervakas av Örnar och Fiskgjusar. Bland alla hundratals öar kan man höra lommens trolska rop och vissa delar av sjön är så unik att det kommer att skapas en Nationalpark.

Vattnet bjuder in till många äventyr och för många är fisket det viktigaste. Under ytan lurar såväl 1- meters gäddor som den eftertraktade gösen. Vill man hålla sig ovanför vattenytan är kanoten ett populärt transportmedel – dessutom får du hjälp med att övernatta naturnära utan att störa den känsliga miljön utmed en markerad kanotled, Värendsleden, genom hela sjön.

Tar man cykeln till hjälp kan man faktiskt cykla genom sjön. En cykeltur bjuder på såväl mat som natur och kultur. Runt södra Åsnen är sluttningarna målade i rosa under våren – då tävlar frukträden i blomsterprakt. Lite längre norrut kommer man genom 2 olika naturerreservat som erbjuder bekväma stigar genom mäktiga lövträdssalar.

På väg norrut finns platser för mat och dryck, här serveras nyfångad rökt fisk eller nybakade kakor direkt vid Åsnens strand. Eller varför inte passa på att köpa med sig nyskördade grönsaker hem. Längst i norr känner vi historiens vingslag och kungars glans i det gamla järnbrukets masugn och herrgårdssalar på Huseby!

Kontaktinformation

I närheten av


Bokningsvillkor

Nordic Travel, Smålands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.
Läs mer på www.nordictravel.se När det gäller bokning av evenemang kan även andra arrangörer förekomma.

Kundservice

Tingsryds Turist information
turism@tingsryd.se
+(46) 477-441 64